Разгледување на категоријата

Концепт мама

Концепт мама

7 работи во кои дополнително вложивте кога решивте да го поддржите проектот Концепт мама

Поминаа две недели од успешното завршување на собирањето средства на www.letsfundit.mk, а ние сѐ уште разгледуваме впечатоци и чувствуваме искрена благодарност. Начинот на финансирање на проектите преку crowdfunding платформа подразбира и свесност за чувствителноста на авторот и неговото дело.

Од таа причина решивме да Ви прикажеме една тајна листа на 7 работи во кои дополнително вложивте кога решивте да го поддржите проектот Концепт мама:

  1. Креативно размислување и експериментирање со искуства, бои, вкусови и патувања, сѐ со цел тие да му се доближат и овозможат на своето дете.
  2. Искрено споделување на искуства, конструктивни пристапи, совети и впечатоци со читателот за бременоста, породувањето, раѓањето и раното родителство.
  3. Circa 700 часови поминати во читање, препрочитување, подвлекување и дискутирање на стручна литература за овие периоди на трансформација.
  4. Непознат број на часови поминати во читање и истражување на интернет, стручни експерименти, социјални мрежи, апликации, работилници…, наместо да бидат поминати во одмарање, спиење, чистење..
  5. Себепредизвикување и надминување на сопствените граници и стравови и пишување за тоа. Споделување на најважната лекција за постепеното и природното градење на самодоверба како родител.
  6. Желба за инспирирање на родителите за самосвесни, целовити и информирани одлуки и пристапи.
  7. Балансирање на двојноста помеѓу полнењето на балонот со љубов кон своето дете и балонот со љубов кон сопствената човечка потреба за создавање и инспирација.

На сите оние кои нѐ поддржаа, на сите оние кои допрва ќе нѐ поддржат, на сите оние кои размислуваат дали да нѐ поддржат.

Искрено Ви благодарам!

Ваша,
Концепт мама

 

 

 

Баланс мама Експерти и совети Инспирација Концепт мама

Млечниот бакнеж

“Our bodies are so strong, so incredible, and beautiful even with flaws and scars and weaknesses.”

За време на Светската недела за поддршка на доењето, World Breastfeeding Week, од Концепт мама би сакале најнапред да им изразиме поддршка на сите мајки без разлика на нивните избори во однос на доењето. Процесот и патот на остварувањето на млечниот бакнеж, времетраењето на доењето и самиот став на мајката во однос на доењето можат да бидат под влијание на различни општествени и културни фактори, околности, причини и достапни информации. Од таа причина, на почетокот на овој пост би сакале да изразиме поддршка за сите мајки  и жени, и разбирање за повеќето фактори кои влијаат на нивните одлуки, а за кои честопати се површно осудувани. Сметаме дека, наспроти осудата, сите треба да влијаеме на нашите општества, семејства и пријатели да ја согледаат вредноста и поширокиот контекст на мајчинските одлуки. Притоа, една од клучните одлуки е токму доењето на своето дете. 

Продолжи со читање

Баланс мама Експерти и совети Концепт мама

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „КОНЦЕПТ МАМА“ : Мајката и бебето треба да бидат заедно, тоа е најдобро за мајката, за бебето и за доењето

Бебињата, исто така, го доживуваат породувањето како премин. Тие поминуваат низ исклучително голема транзиција помеѓу два сосем различни контексти. Веднаш по породувањето, се наоѓаат во средина во која ја нема удобната топлина на мајчиниот стомак, за прв пат земаат здив, не се веќе заштитени и треба да почнат да користат сосем нови функции на својот организам. И покрај оваа транзиција, лекарите и медицинскиот персонал честопати не ги пречекуваат внимателно и сензитивно, ги вадат и земаат грубо со рацете, ги потчукнуваат, рутински започнуваат со прегледите. Францускиот гинеколог Фредерик Лебоер е меѓу ретките лекари кои ги земаат предвид и чувствата на бебето. Во својата книга Раѓање без насилство тој ја раскажува приказната од перспективата на бебето, кое се раѓа и повикува на нежен пристап. Неговиот „Метод на Лебоер“ се состои од затемнување на собата во последната фаза од породувањето, тишина и предавање без одложување на бебето на мајката, негово поставување врз неа за да можат да го остварат чинот „кожа на кожа“ (вообичаено, во болниците по породувањето бебето се зема да се исчисти, му се прават прегледи, се затоплува, му се даваат лекови). Во едно интервју Лебоер го искажува својот став и за породувањето: „Сите бремени жени се исплашени, јас искрено верувам во тоа. Секоја жена треба да го признае својот страв и да погледне од што навистина се плаши. Само тогаш таа може да започне да се справува со него и да го прегрне физичкиот предизвик на породувањето“.

Продолжи со читање

Експерти и совети Концепт мама Некатегоризирано

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „КОНЦЕПТ МАМА“ : Како да препознаеме кога е вистинското време да одиме во болница?

Кога ќе започнат контракциите, пробајте да не ја исцрпите нагло целата енергија со страв, стрес и паника бидејќи таа ќе ви биде потребна низ целото времетраење на проодувањето. Движете се, пешачете, испечете колачиња, препорачливо е да не легнувате во кревет или да седите, бидејќи ќе ви биде потешко. Пијте многу течности: вода, природни сокови, смуди, лимонада, јадете вистински калорична храна, домашно направени мусли-барови, интегрални зрна комбинирани со овошје или слично (храна која лесно може да се дигестира). Јавете се во болницата да најавите дека имате одредени знаци доколку сте несигурни, но не брзајте. Контракциите, особено кај жените што се породуваат прв пат, може да траат многу долго, а доколку отидете во болница ги зголемувате шансите од различни медицински интервенции. Многу од жените практикуваат да останат дома и поради тоа што се чувствуваат поудобно да се справат со болките во познат, домашен контекст. Стандардното правило за контракциите е 5-1-1, што значи дека треба да појдете во болница кога контракциите се раздалечени 5 минути, траат 1 минута и сето тоа се случува во времетраење од еден час (некои болници имаат и правило 4-1-1 и 3-1-1). Доколку почувствувате некој од следните симптоми: крвавење, мачнини и повраќање во подолг период, неможност да почувствувате движење на бебето подолг период (претходно пробајте да се напиете студен пијалак или размрдајте се за да предизвикате движење), имате неподнослива болка, чувствувате потреба да туркате или имате чувство дека бебето ќе излезе, имате заматен поглед или вртоглавица – задолжително е да тргнете кон болницата.

Продолжи со читање

Баланс мама Концепт мама

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „КОНЦЕПТ МАМА“ : Монтесори планирање на просторот

„Педагошкиот метод Монтесори, развиен од д-р Марија Монтесори, е образовен пристап што се темели на научни истражувања спроведени на деца во периодот од раѓањето до полнолетството. Методот на д-р Монтесори е временски тестиран со повеќе од 100 години успех во различни култури низ светот. Тој го третира детето како личност природно желна за знаења и способна да започне учење во средина што нуди поддршка и внимателно е подготвена за едуцирање. Тоа е пристап што го вреднува човековиот дух и целовитиот развиток на детето – физички, социјално, емоционално и когнитивно.“ Постои цело движење поврзано со темата педагогија Монтесори. Кога пребарувате повеќе информации во врска со овој педагошки пристап, може да најдете играчки „направи сам“, едукативни програми, работилници, насоки за како да ги применувате принципите во својот дом. Аплицирањето на методата Монтесори во домот значи воспоставување на „инфраструктура“ од можности за слободни движења и активности на бебето/детето во негов дофат. Всушност, сѐ што е на иста височина со бебето треба да биде достапно за него/неа, да содржи едукативни играчки и илустрации, за тоа да може да се движи и да открива насекаде каде што ќе го поведе желбата, без да мора вие на секој чекор да му велите: „Не!“

Продолжи со читање

Баланс мама Експерти и совети Концепт мама

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „КОНЦЕПТ МАМА“ : Зошто да се вежба јога во бременоста?

 

Најубавата карактеристика на јогата е тоа што може да ја практикуваме пред бременоста, за време на бременоста, по породувањето, носејќи го своето бебе, доејќи го своето бебе, покрај своето бебе и, подоцна, заедно со него – и сето тоа со позитивни влијанија врз нашето здравје и здравјето на нашето бебе. Таа во нас создава моќна подлога за сите трансформации низ кои треба да поминеме за време на бременоста и мајчинството. Не, не се работи за тоа дека треба да примениме којзнае колку комплицирани методи на своето тело за тоа да се снајде во овие – повторно ќе нагласам – природни процеси. Продолжи со читање

Баланс мама Експерти и совети Концепт мама

ИЗВАДОК ОД КНИГАТА „КОНЦЕПТ МАМА“ : Како да се ублажи состојбата на мачнини во првите месеци од бременоста?

Носете ја својата бременост како круна!

***

Како да се ублажи состојбата на мачнини во првите месеци од бременоста?

 

„Дали оваа состојба некогаш ќе заврши? Кога конечно ќе си дојдам на себе? Дали некогаш ќе уживам во својата бременост?“ Доколку овие прашања ви се добро познати, сигурно сте доживеале состојба на мачнини во бременоста. Кај 60-70 проценти од жените, во првите недели се појавуваат мачнини и повраќање, кои вообичаено прекинуваат на крајот на првото тромесечје, но поретко може да продолжат и до деветтиот месец. Понекогаш на таквата состојба може да влијае и генетската предиспозиција, но тоа не е правило. Патогенезата на мачнина и повраќање ја подразбираат различни метаболични и невромускулни фактори, иако нивната точна причина е непозната. „Пошироко е прифатено дека гестационото повраќање се должи на различни услови на метаболизмот и ендокриниот систем, а повеќето од нив се поврзани со плацентата“. Оваа состојба не значи дека ние сме слаби како организам во тој период. Напротив, треба да се потсетуваме дека таа означува подготовка и влегување во процесот на создавање на сферата за растење на нашето дете. Треба да се поддржуваме, верувајќи дека истата таа сфера носи обвивки од сите наши претходни искуства (исхрана, вежбање, пристап кон животот), како и можност да ги надополниме и зацврснеме истите и во самиот период на бременоста.

Продолжи со читање

Концепт мама

Извадок од книгата „Концепт мама“ : За идните „Концепт родители“

***

Би сакала да ви објаснам што ме натера да ја напишам оваа книга. Едно попладне, заедно со сестра ми ја чувавме Sвезда, која имаше само еден месец. Јас бев целосно исцрпена, и физички и емотивно, а покрај тоа постојано се борев да изгледам како да можам да направам сѐ. Пишував текстови, правев скици и цртежи, читајќи низ своите книги споделував некој „нов пронајдок“ за тоа како треба да се однесува мајката или таткото, што сѐ треба да се направи за бебето да се згрижи во целосна љубов. Знаев дека сѐ беше подготвено да се промени. Дека сѐ веќе се променило.

Продолжи со читање

Инспирација Концепт мама

Приказни за мајчинството: Време

„Времето ќе ги притисне твоите граници, многу побрзо отколку што ти би сакала.

Ќе остареш на начини на кои ќе те боли, ќе станеш побавна, ќе станеш уморна и слаба.

Смеј се. Пешачи. Јади. Пиј. Танцувај. Направи своја градина. Скокни. Направи напор и сопри го времето. Застани под дождот, дозволи си целосно да ги почувствуваш капките дожд. Легни и наспиј се во природа покрај дрво додека остатокот од светот оди на работа. Земи го точакот и направи тура. Испиј ја чашата вино или милкшејкот побавно отколку што си мислела дека можеш..почувствувај ја секоја капка.

Бебињата ќе ти ја земат целата енергија. Децата ќе го третираат твоето тело како фискултурна сала, ќе ја помодрат твојата кожа и ќе ги растегнат твоите мускули. Работата ќе те тера да седиш внатре повеќе отколку што треба. Партнерите ќе те земат здраво за готово. Пријателите ќе бидат во илузија дека немаат време за едноставно време поминато заедно. Музичките инструменти ќе седат заборавени во своите куфери. Косата ќе ти остане неизмиена. Првите состаноци ќе бидат досадни и ќе ти одземат само време. Љубовниците ќе ти го искорнат срцето и ќе те стават на почетокот и на крајот од емоционален пекол, ќе те остават несигурна, збунета и без доверба. Породувањето, раѓањето и раното мајчинство ќе бидат болни, тешки и во недостиг, ќе те остават со тело кое нема да го познаваш и за кое нема да се чувствуваш убаво.

Патеката на возрасниот човек е текстурирана и често нагоре по угорницата.

Но,

Ти си прекрасна.

Ти си мека и скапоцена.

Даваш и негуваш.

Убава и сензуална.

Ти си вредна да бидеш празнувана.

Застани еден момент и сакај се себеси.

Сега повтори го ова бескрајно. ”

автор Елијана Алон

Својата приказна за мајчинството пратете ни ја на следниов линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdl8lZhr9-RozXX3hzPjBRch1VRXiRKb0OZHH17qI_RTYeKvA/viewform

Концепција – конкурс за приказна