Browsing Tag

баланс мама

Баланс мама

Инспиративни мајки: Moja Фитнес Мама

Во изминатиов период налетав на многу инспиративни Инстаграм блогови на мајки кои се обидуваат да развијат сопствени проекти паралелно со својата улога како родители. Од таа причина решив да направиме серија на интервјуа со нив на Концепт мама. Денес ви ја претставуваме Мери или Моја Фитнес Мама која неодамна го лансираше сајтот http://mojafitnessmama.com/. Таа наоѓа време да постира видеа и дискусии на различни теми, организира програма за вежбање и слабеење со своето бебе и зрачи со позитивна енергија. Ви препорачуваме да го следите нејзиниот Инстаграм профил и сајт зошто знаеме колку труд е вложува секоја мајка која одвојува време да го сподели своето искуство, знаења и инспирации за како другите мајки да ги надминат своите потешкотии. Само напред, Мери! Прочитајте повеќе во интервјуто со Концепт мама:

Која беше инспирацијата и целта да почнете со Инстаграм профилот? 

Инспирацијата за Моја Фитнес Мама беше да помогнам на мајки кои сакаат да симнат килограми и да сменат нешто во своето секојдневие. Додека за блог за мајки сакав уште кога бев бремена, па така Моја Фитнес Мама прерасна во блог за секоја тема, проблем што ја засега мајката, жената, девојката.

Што се трудите да постигнете со постовите, видеата? Што би сакале да споделите со другите мајки?

Преку мојот веб сајт www.mojafitnessmama.com сакам да им го пренесам сето мое искуство, прочитано, научено и стекнато во било кој сегмет од мојот живот и како девојка и како мајка. Преку постовите на Инстаграм исто споделувам искуство, но повеќе мотивирам. Низ сторијата на Инстаграм гледам да прикажам дел од моето секојдневие и да го расположам и насмеам гледачот, како и некој здрав рецепт, совет мислење од другите мајки и помош може да се најде.  Се на се сакам да пренесам дека не значи ако си мајка дека животот застанал, дека се наоѓа време и за себе, дека мирна и задоволна мајка значи мирно и задоволно бебе. Дека социјалните мрежи и интернетот и те како знае да е добра доколку го користиш правилно.

Продолжи со читање

Баланс мама

Дом со нула отпад прва недела

Како да ви опишам како се чувствував кога ја завршив „Дом со нула отпад” на Беа Џонсон… Ајде да почнеме од тоа како се чувствував некаде на средина на книгата. Се изнервирав. Прво ме фати паника од сето тоа ѓубре кое секојдневно го продуцираме, второ си реков ама чекај сакам уште ова, она, ова, она да си купам, трето си реков ок, ама некои од овие работи ние веќе ги применуваме…Ја оставив книгата, излегов надвор, бев да купам поклон за сестра ми. Чудно, но почнаа да ми одѕвонуваат работи во главата, ја земам чашката од кафето за носење ми зборува Беа Џонсон во главата како е многу поеколошки и поедноставно ако си купев една чаша во која повторно и повторно ќе може да се полни кафето, дека чашките од кафето за носење не се рециклираат. Си мислев: јас не користам пластика за една употреба, немам пластичен прибор и чинии. Отворам во фиоката во кујната и што да видам, гледам таков прибор (од каде?), ете ја Беа Џонсон повторно во мојата глава, си повторувам работи прочитани во книгата.

Кога ја завршив книгата патувајќи во воз накај сестра ми донесов одлука. Почнувам. Има дел од насоките во книгата кои веќе ги применуваме, но секогаш има простор за подобрување. Нема да дозволам да бидам заробена во она, а да ок па ние внимаваме по малку, нека внимаваат другите или да се чувствувам како да не можам да направам ништо или немам значење во морето на општеството или заедницата. Одлуката ми стана уште посилна кога пред мене се покажа огромен билборд со делфин на кој устата му е преполна со секаква пластика која луѓето на секојдневна база ја конзумираат без да размислуваат. Продолжи со читање

Баланс мама Експерти и совети Инспирација Концепт мама

Млечниот бакнеж

“Our bodies are so strong, so incredible, and beautiful even with flaws and scars and weaknesses.”

За време на Светската недела за поддршка на доењето, World Breastfeeding Week, од Концепт мама би сакале најнапред да им изразиме поддршка на сите мајки без разлика на нивните избори во однос на доењето. Процесот и патот на остварувањето на млечниот бакнеж, времетраењето на доењето и самиот став на мајката во однос на доењето можат да бидат под влијание на различни општествени и културни фактори, околности, причини и достапни информации. Од таа причина, на почетокот на овој пост би сакале да изразиме поддршка за сите мајки  и жени, и разбирање за повеќето фактори кои влијаат на нивните одлуки, а за кои честопати се површно осудувани. Сметаме дека, наспроти осудата, сите треба да влијаеме на нашите општества, семејства и пријатели да ја согледаат вредноста и поширокиот контекст на мајчинските одлуки. Притоа, една од клучните одлуки е токму доењето на своето дете. 

Продолжи со читање

Баланс мама

Родителство од мечти: интервју со Мери Костуранова

Во сликите од нивното секојдневие може да пронајдеме мечтателски ентериери, инспирација, семејна топлина. Мери и Ване Костуранови освен своите уметнички изразувања ги делат и раскажувањето на семејни приказни преку уметност, бои, сонување. Од сѐ срце и благодариме на Мери за овој искрен разговор во кој таа ни открива дел од нивната улога како родители, партнери и балансирање помеѓу семејниот и професионалниот живот.  https://www.instagram.com/merikosturanova/ Продолжи со читање