Browsing Tag

дневник Концепт мама

Инспирација

ФОТОКОЛАЖ БР.4: Креативни проекти

Како родители секогаш се обидуваме да го направиме најдоброто за своето дете, но понекогаш ни фали малку инспирација, да направиме нешто различно од секојдневието, да се изразиме и ние како индивидуи. За да поттикнеме креативни активности решивме да го организираме конкурсот за детски цртеж кој трае до крајот на овој месец и е одлична прилика и за вас и за вашето дете да пробате, доживеете искуство кое е различно, поинакво. Доколку ви треба малку инспирација за конкурсот за цртеж на Концепт мама, во денешниот Фотоколаж прочитајте различни начини како да направите проект за цртеж, колаж, акварел со вашето дете. Ваквите активности можат да бидат многу значајни за децата и да ги поттикнат да имаат различно искуство од она што вообичаено им се случува. И вие покрај нив. Децата сакаат да учат и искусуваат преку игра така што кога ќе се решите за ваков проект бидете подготвени на хаос, уживање, можеби и вие да се вклучите во тоа што се случува, да разговарате, да се смеете и опуштите. Еве го нашиот избор на креативни проекти:

1.Цртање со снег и транспарентна хартија во боја (ова особено може да ви се најде во зимските денови)

https://www.firefliesandmudpies.com/snowy-day-tissue-paper-art/

Продолжи со читање

Концепт мама

ФОТОКОЛАЖ БР.2 Внатре во дневникот Концепт мама

Sирнете внатре во „Дневник Концепт мама”. Бележник за бременоста, раѓањето и почетокот на мајчинството, придружник на книгата „Концепт мама”. Тој опфаќа сѐ што би ѝ било потребно на една современа мајка да документира: дел посветен на личноста на мајката, страници во кои можат да се запишат сопствените доживувања и искуства, исхрана и вежби за време на трите тромесечја на бременоста, списоци кои се неопходни за подготовка на доаѓањето на бебето, простор за фотографии, дневник за доење и првите вкусови, страници на кои можат да се запишат размислувањата, чувствата и случувањата со своето бебе. Во овој формат дневникот е конципиран како сведок на хронологијата и трансформациите во бременоста и раното мајчинство, новото раѓање на детето и новото раѓање на мајката. Заедно со книгата тој ќе ви биде најдобар пријател низ целата трансформација како родител. (купете го својот комплет Концепт мама на https://konceptmama.mk/?p=479).

 

Продолжи со читање

Концепт мама

7 работи во кои дополнително вложивте кога решивте да го поддржите проектот Концепт мама

Поминаа две недели од успешното завршување на собирањето средства на www.letsfundit.mk, а ние сѐ уште разгледуваме впечатоци и чувствуваме искрена благодарност. Начинот на финансирање на проектите преку crowdfunding платформа подразбира и свесност за чувствителноста на авторот и неговото дело.

Од таа причина решивме да Ви прикажеме една тајна листа на 7 работи во кои дополнително вложивте кога решивте да го поддржите проектот Концепт мама:

  1. Креативно размислување и експериментирање со искуства, бои, вкусови и патувања, сѐ со цел тие да му се доближат и овозможат на своето дете.
  2. Искрено споделување на искуства, конструктивни пристапи, совети и впечатоци со читателот за бременоста, породувањето, раѓањето и раното родителство.
  3. Circa 700 часови поминати во читање, препрочитување, подвлекување и дискутирање на стручна литература за овие периоди на трансформација.
  4. Непознат број на часови поминати во читање и истражување на интернет, стручни експерименти, социјални мрежи, апликации, работилници…, наместо да бидат поминати во одмарање, спиење, чистење..
  5. Себепредизвикување и надминување на сопствените граници и стравови и пишување за тоа. Споделување на најважната лекција за постепеното и природното градење на самодоверба како родител.
  6. Желба за инспирирање на родителите за самосвесни, целовити и информирани одлуки и пристапи.
  7. Балансирање на двојноста помеѓу полнењето на балонот со љубов кон своето дете и балонот со љубов кон сопствената човечка потреба за создавање и инспирација.

На сите оние кои нѐ поддржаа, на сите оние кои допрва ќе нѐ поддржат, на сите оние кои размислуваат дали да нѐ поддржат.

Искрено Ви благодарам!

Ваша,
Концепт мама

 

 

 

Концепт мама

Извадок од книгата „Концепт мама“ : За идните „Концепт родители“

***

Би сакала да ви објаснам што ме натера да ја напишам оваа книга. Едно попладне, заедно со сестра ми ја чувавме Sвезда, која имаше само еден месец. Јас бев целосно исцрпена, и физички и емотивно, а покрај тоа постојано се борев да изгледам како да можам да направам сѐ. Пишував текстови, правев скици и цртежи, читајќи низ своите книги споделував некој „нов пронајдок“ за тоа како треба да се однесува мајката или таткото, што сѐ треба да се направи за бебето да се згрижи во целосна љубов. Знаев дека сѐ беше подготвено да се промени. Дека сѐ веќе се променило.

Продолжи со читање