Browsing Tag

мајчино млеко

Концепт мама

КОНЦЕПТ МАМА РЕЧНИК: Предвреме родени новороденчиња

Овој текст го објавуваме за да го одбележиме денот на Предвремено родените новороденчиња. Ќе ни биде драго да споделите искуства, приказни и совети со нас. На сите предвремено родени новороденчиња им посакуваме сила и надеж, а на нивните родители потсетување дека не се сами и да продолжат да се борат.

Текстот е превземен од: https://www.thebump.com/a/preemie-mom-advice

Сликата е превземена од: https://www.instagram.com/itsadayreally/

Кога започнува времето да се грижите за своето новороденче, постојат многу работи кои не можете да ги предвидите. Дали бебето ќе се навикне на доењето? Дали ќе спие убаво навечер? Дали ќе плаче постојано? И ако бебето се роди предвреме, листата на непознати како да се дуплира. Околу 1 од 10 раѓања во Америка се предвремени – дефинирани како бебиња родени пред 37. недела. Додека грижењето за вашето предвремено родено бебенце на интензивна нега е сѐ само не едноставно, тука сте на вистинското место. Во овој пост споделуваме искуства од мајки кои морале да поминат низ истото:

1.Препуштете се целосно

„Колку што можете повеќе вклучете се во хранењето, промената на пелените, секојдневието на бебето. Дури и ако само спие, присуството до него е добро и за него и за родителот.”

Продолжи со читање

Концепт мама

Концепт мама речник: Колострум – најчудесната материја позната на човекот

Од бременоста до денес постои нов речник од зборови и расветлување на митови кои ми се случија токму заради станувањето мајка, родител. Од таа причина решивме на Концепт мама да почнеме да споделуваме зборови и нивниот поширок контекст, односно полека да изградиме заедно со вас Концепт мама речник. Оваа недела започнуваме со зборот Колострум или златниот стандард. Колострумот е првото млеко кое доаѓа кај мајката (може да дојде и неколку недели пред породувањето) и има жолта или портокалова боја.

Во продолжение извадок од книгата Концепт мама : 

„Колострумот или првото млеко е ‘Течно злато’ перфектно пакување на храна и лек. Тој е, најверојатно, една од најчудесните материи познати на човекот. Совршено е скроен да му го обезбеди на бебето точно она што му треба во првите денови од животот:

Продолжи со читање