Browsing Tag

ритуали

Концепт мама

Посета на изложба: родителско-детско урбано живеење

Пред да имам дете секогаш го замислував родителството како еден преодреден формат на однесување кон своето дете, кон околината и кон својата сопствена личност. Ваквата перцепција и до денес во многу ситуации ја предизвикувам и се учам да живеам со еден поинаков пристап: дека родителството, во суштина е продолжеток на оние кои сме. Од таа причина, заедно со мојот партнер, се обидуваме да интегрираме дел од нашите „поранешни” навики, да ги продложиме нашите ритуали на урбано живеење.

Продолжи со читање

Експерти и совети

Здрава храна за Велигден

Фотографиите се превземени од : https://www.instagram.com/magnesium_blue/
*  Текстот е преземен од платформата http://www.cherish.us/explore/2016/3/26/healthy-hippity-hoppity-easter-ideas?rq=easter. Во преводот е изоставена содржината која се однесува на рекламирањето конкретни комерцијални производи и последниот параграф кој се однесува на „лов на јајца“.

Велигден е особено чудесен празник. Сигурна сум дека сите можеме да се сетиме на воодушевеноста што ја чувствувавме како деца: будејќи се, во утринските часови откриваме велигденска кошница полна со бојадисани јајца, возбудата при лов на велигденското јајце или радоста поради собирањето на семејството и заедницата. Празниците се убава можност да ја доживеете таа енергија со своите деца и да се потсетите какво значење овие традиции имаат за Вас!

Продолжи со читање

Баланс мама

Пилатес кралица мајка: интервју со Јасна Лековска

Фотографија: Ани и Дими 

Кога станува збор за обликување на телото и креативни комбинации на вежби, таа е кралица. Пример за посветеноста на градење бренд, истрајност во трансформациите на физичкото тело и балансирањето помеѓу љубовта кон работата и љубовта кон семејството. Јасна Лековска не ви остава оправдување да не дојдете во сала, но и да не се посветите на своето тело. Со својата долгогодишна работа и вложување, заедно со својот тим ја раскажуваат приказната за значењето на обликувањето на своето физичко тело наречена Тринити. Продолжи со читање

Инспирација

Чувствителен дизајн на човековата анатомија: интервју со Џена Виба

„Започнувајќи од многу рана возраст, постои недостиг од поврзување со себе и разбирање на сопственото телo.” Моќниот дијалог на кратките текстови и креативните илустрации на Џена Виба ги заслужуваат сите 33800 следбеници на инстаграм. И повеќе од тоа. Тие нè потсетуваат на природата на сопственото тело, чија убавина во еден момент можеби сме почнале да ја занемаруваме. Со прочистена естетика, нејзините анатомски илустрации нè повикуваат да се вратиме кон свесноста за сопственото психо-физичко тело. Во нив се скицирани длабоко интимни искуства и впечатоци кои не ни оставаат друг избор, освен да се заљубиме. Позадината на концептуалните цртежи е читанка за мултидициплинарноста на Џена во дизајн, брендирање, мода, убавина, маркетинг, графички дизајн, но и сензитивната проникливост во човековото тело, неговите промени и трансформации и, воопшто, неговиот живот.

Продолжи со читање