Browsing Tag

стимулативно родителство

Инспирација

Инспиративни мајки: Марија Илкоска – Развој низ игра

Првата средба со Инстаграм блогот на Марија Илкоска веднаш ви открива дека се работи за личност со огромен сензибилитет, внимателност и чувство за развитокот и играта на детето. Нејзините белешки се моќни потсетници за сите родители како да се поттикне креативноста, развитокот и поинаквоста кај децата, но и самите родители да бидат активни учесници во играта. Тимот на Концепт мама ужива во секој нејзин нов запис, кој се чини како да е зрак светлина.

Која беше инспирацијата и целта да почнете со Инстаграм профилот?

За развојот на децата почнав да се интересирам уште додека бев на факултет, каде што имав предмет во кој детално се изучуваше развојот по месеци. Интересот ми се зголеми кога добив ќерка, чијшто развој го следам будно. Не од амбициозни причини и побуди, и не затоа што сакам да форсирам некој особен напредок кај неа, туку затоа што тоа ме исполнува мене лично, а истовремено и помагам да ги искористи своите потенцијали на најдобар можен начин. Читајќи ги коментарите на мајки на социјалните мрежи, добивав впечаток дека се недоволно информирани за текот на развојот, за тоа кога и на кој начин се појавуваат одредени способности кај детето и која е нивната улога во поттикнувањето на истите. Така се роди идејата за создавање на Инстаграм профилот „Развој низ игра“.

Продолжи со читање

Концепт мама

КОНЦЕПТ МАМА РЕЧНИК: Предвреме родени новороденчиња

Овој текст го објавуваме за да го одбележиме денот на Предвремено родените новороденчиња. Ќе ни биде драго да споделите искуства, приказни и совети со нас. На сите предвремено родени новороденчиња им посакуваме сила и надеж, а на нивните родители потсетување дека не се сами и да продолжат да се борат.

Текстот е превземен од: https://www.thebump.com/a/preemie-mom-advice

Сликата е превземена од: https://www.instagram.com/itsadayreally/

Кога започнува времето да се грижите за своето новороденче, постојат многу работи кои не можете да ги предвидите. Дали бебето ќе се навикне на доењето? Дали ќе спие убаво навечер? Дали ќе плаче постојано? И ако бебето се роди предвреме, листата на непознати како да се дуплира. Околу 1 од 10 раѓања во Америка се предвремени – дефинирани како бебиња родени пред 37. недела. Додека грижењето за вашето предвремено родено бебенце на интензивна нега е сѐ само не едноставно, тука сте на вистинското место. Во овој пост споделуваме искуства од мајки кои морале да поминат низ истото:

1.Препуштете се целосно

„Колку што можете повеќе вклучете се во хранењето, промената на пелените, секојдневието на бебето. Дури и ако само спие, присуството до него е добро и за него и за родителот.”

Продолжи со читање