Browsing Tag

уметност

Инспирација

ПРЕПОРАЧУВАМЕ КНИГА: „Сосем обичен ден“ на Марк Јансен

Постојат детски книги чија содржина и илустрации се чини како да се „хиероглифи на ѕвездите”. Една од тие е и „Сосем обичен ден“ на Марк Јансен дел од издавачката куќа Сказнувалка посветена на детски книги. Како и во најдобрите дела приказната е навидум едноставна, скриена, полна со неочекувања и изненадувања на секоја нова страна. Илустрациите се волшебни и се исполнети со желбата да станат делчиња од романтичното детство.

Но, дали е сосема обичен ден?

Погледнете на фотоколажот кој го подготвивме посветен на книгата:

Продолжи со читање

Концепт мама

Посета на изложба: родителско-детско урбано живеење

Пред да имам дете секогаш го замислував родителството како еден преодреден формат на однесување кон своето дете, кон околината и кон својата сопствена личност. Ваквата перцепција и до денес во многу ситуации ја предизвикувам и се учам да живеам со еден поинаков пристап: дека родителството, во суштина е продолжеток на оние кои сме. Од таа причина, заедно со мојот партнер, се обидуваме да интегрираме дел од нашите „поранешни” навики, да ги продложиме нашите ритуали на урбано живеење.

Продолжи со читање

Баланс мама

Родителство од мечти: интервју со Мери Костуранова

Во сликите од нивното секојдневие може да пронајдеме мечтателски ентериери, инспирација, семејна топлина. Мери и Ване Костуранови освен своите уметнички изразувања ги делат и раскажувањето на семејни приказни преку уметност, бои, сонување. Од сѐ срце и благодариме на Мери за овој искрен разговор во кој таа ни открива дел од нивната улога како родители, партнери и балансирање помеѓу семејниот и професионалниот живот.  https://www.instagram.com/merikosturanova/ Продолжи со читање